Kurkkaus kolmossivulle

Vaikka asun Lontoossa ja olen töissä brittilehdessä, Helsingin Sanomat on eniten lukemani lehti (työnantajalle huom.: töiden ulkopuolella, lupaan). Siksi järkytyin, että Sanna Marinin rinnat paljasti minulle The Times — vieläpä useampi päivä Trendin ilmestymisen jälkeen.

Perjantaina nettiversion pääuutisissa ja painetun lehden kolmossivulla oli otsikkona ”Finland plunges chest-first into sexism row as PM dares to bare”.

Bleiserikuva — EIKÄ MITÄÄN ALLA — oli muissakin lehdissä esillä, vierellään sosiaalisen median #imwithSanna -kuvat. Myös alaston Mannerheim hevosen selässä sai mainintoja. Kommentoijat The Timesin sivuilla innostuivat asiasta: ”SIITÄ VAAN, SANNA! ELEGANTTI JA HYVÄ KUVA”, yksi kirjoitti (selvästi löydettyään Google Translaten suomiversion). Moni halusi vaihtaa Boris Johnsonin Mariniin; vielä useampi toivoi, että Boris ei yritä samanlaista kuvaa.

Iso uutinen ulkomailla

Järkytyin: kuinka näin iso kriisi kotimaassani oli jäänyt huomaamatta? Etsin kuumeisesti uutista Hesarista, mutta siellä Marin oli vain käynyt EU:n huippukokouksessa, keskustellut maskeista ja päätynyt karanteeniin. Viimein tärppäsi. Politiikka- ja taloustoimittaja Reetta Heiskanen pohti, saiko Kalevala-koru kuvan takia epäreilua markkinointietua.

Vasta Ilta-Sanomista löysin brittimedian intoa vastaavaa uutisointia.

Marinin dekoltee ei ole ainutlaatuinen tapaus, sillä rinnat ovat yleensäkin enemmän esillä Britannian laatulehdissä kuin niiden suomalaisissa vastikkeissa. Syyskuussa ranskalainen opiskelija ylsi otsikoihin, kun hän ei päässyt sisään pariisilaiseen Musée d’Orsayhin liian avonaisen kaula-aukkonsa takia. Tästä syntyi somekohu ja niin kuin Marinin tapauksessa, somehuomiota saaneet rinnat ylittävät uutiskynnyksen. Suomessa uutinen oli Iltalehdessä; Hesarissa kaula-aukko hakusanana tuottaa hakutuloksiksi tarinoita mustista aukoista.

Laatulehdet ovat täällä lähempänä tabloideja kuin esimerkiksi juuri Hesari. Julkkikset ovat esillä politiikan seassa; tällä viikolla laulaja Phil Collinsin ja ex-vaimo Orianne Ceveyn suhdehuolia esiteltiin Brexit- ja koronauutisten lomassa.

Lehdet ottavat myös kärkkäästi kantaa eri asioihin ja otsikointi heijastaa tätä. Kun musiikkifestivaali Promsien kansallismielisyyttä uhattiin vaimentaa, The Sunday Times leimasi ne ”Black Lives Matter Promseiksi” ja vihjasi tällä, että brittiperinteet ovat woke-kulttuurin armoilla (kirjoitin jupakasta täällä).

En väitä, että laatulehdet olisivat tabloiditasoa. Tabloidit revittelevät paljon enemmän: esimerkiksi ”page three girl” tai kolmossivun tyttö viittaa The Sun -lehteen liittyneeseen perinteeseen julkaista yläosaton kuva naisesta lehden kolmossivulla. Nyt tapa on ainakin virallisesti paheksuttu ja kuolemassa pois.

Toisaalta jotkut huomauttivat, että Marin oli The Timesin versio kolmossivun tytöstä: alaston nainen, jolla on vaatteet päällä! Jotkut ihmettelevät, miten Suomi on sukupuolten välisessä tasa-arvossa maailman sijalla kolme ja Britannia laahaa perässä sijalla 21. Minä en enää. Tietenkin Trendin kuvasta syntynyt kohu kertoo paljon joidenkin suomalaisten käsityksistä siitä, miten nainen saa pukeutua ja esiintyä — mutta rinnat eivät ole laatulehden iso juttu.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s