Fatiman uusi ammatti

”Fatima, ole oma itsesi. Älä anna kenenkään sanoa sinulle, ettet ole tarpeeksi hyvä, koska et sovi heidän sosiaalisiin normeihinsa.” Näin twiittasi Labour-poliitikko Rosena Allin-Khan viime viikolla ja sai yli neljätuhatta tykkäystä ja mainintoja sanomalehdissä.

Pahamaineinen mainos

Kuka on tämä yhteiskunnan odotusten sortama Fatima?

Fatima on ballerina, joka esiintyi hallituksen tukeman Cyber First -kampanjan viimeisimmässä mainoksessa. Cyber First on osa hallituksen viime vuonna aloittamaa laajempaa uusia uria tukevaa Rethink. Reskill. Reboot. -ohjelmaa, ja sen tarkoituksena on kannustaa taidealoilla työskenteleviä kouluttautumaan uudelleen cyberteknologiassa.

Mainoksessa ballerina sitoo balettitossuja ja tekstissä sanotaan: ”Fatiman seuraava työ voisi olla cyberissä (hän ei vain tiedä sitä vielä).”

Kuva julkaistiin huonoimpaan mahdolliseen aikaan: pandemian alla kärsiviltä taidealoilta on kadonnut tuhansia työpaikkoja. Lisäksi mainos ajoittui samaan päivään, kun kulttuuriministeriö ilmoitti tukevansa taidealoja £257 miljoonalla. Hallitus on myös listannut ammatteja, joista Iso-Britanniassa on puute ja joihin työnantajat saavat rekrytoida ulkomailta Brexitin jälkeen. Balettitanssijat ovat tällä listalla.

Mainos vedettiin pian pois. Kulttuuriministeri Oliver Dowden kutsui sitä karkeaksi ja vakuutti yrittävänsä pelastaa taidetyöpaikkoja.

Kaikkia töitä ei voi kuitenkaan pelastaa, ja hallitus on kannustanut pandemiassa työnsä menettäneitä ihmisiä — muitakin kuin ballerinoja — kouluttautumaan uudelleen. Koska hallitus on kätevä, se on luonut kampanjansa tueksi netissä tehtävän soveltuvuustestin jo viime vuonna. Nyt kiinnostus testiä kohtaan on roihahtanut — mutta se on valitettavasti vielä betavaiheessa ja tuloksena sosiaalinen media on nyt täynnä kummallisia ammattineuvoja.

Taidekurssilla kanssani käyvä ohjaaja kertoi, että hänen pitäisi ryhtyä näyttelijäksi. Datatutkijaa kannustettiin ryhtymään projektionistiksi elokuvateatteriin; Cineworld, Iso-Britannian toiseksi suurin elokuvayritys, on juuri sulkenut yli sata teatteria ja leikannut 5 000 työpaikkaa. Onneksi vaihtoehtoja on enemmänkin. Toimittajalle tarjottiin niin ikään projektionistia, mutta hän voisi ryhtyä myös lentäjäksi tai lukonvartijaksi. Tietotekniikka-asiantuntija voisi alkaa nyrkkeilijäksi, ja Guardianin toimittajat voisivat aloittaa uuden uran meikkitaiteilijoina, malleina tai antiikinmyyjinä.

DJ, nyrkkeilijä vai suojatievartija?

Oma työni on vielä turvattu, mutta hallituksen kannustamana tein testin varmuuden vuoksi. Tuloksiini kuului taiteilija, kuvittaja, lääketieteellinen kuvittaja, seppä, luokkahuoneavustaja tai energiankulutusarvioitsija. Täytyy myöntää, etten tiennyt energiankulutusarvioitsijan olevan ammattivaihtoehto. Toisaalta ehkä energiankulutusarvioitsijana minulla olisi paremmat työllistymismahdollisuudet kuin lääketieteellisenä kuvittajana — tai niillä, jotka ovat saaneet tulokseksi ammattipyöräilijän.

Aina voi unelmoida.

Entä Fatima?

Hän ei ole oikealta nimeltään Fatima, vaan Desire’e Kelley, tuleva tanssija Atlantasta. Alkuperäisen kuvan ottanut valokuvaaja Krys Alex sai tietää mainoksesta vasta, kun se levisi ympäri sosiaalista mediaa. Onko Desire’e vaihtanut unelmansa cyberiin? Jäämme odottamaan.

Jätä kommentti