Näin voidellaan paahtoleipä (ja Brexit-ratkaisu)

Brexitin siirtymäkauden päättymiseen on reilu kuukausi eikä kauppasopimuksia pahemmin näy. Joskus kansakunnan huolenaiheet keskittyvät kuitenkin paljon perustavanlaatuisempiin asioihin. Näin tällä viikolla, kun taistelunaiheena oli kuinka syödä jokapäiväinen leipämme.

Tarkkaan ottaen kyseessä on paahtoleipä ja sen voitelu. Kiista alkoi maanantaina, kun julkkiskokki Nigella Lawson käytti Cook, Eat, Repeat -ohjelmassaan kokonaiset viisi minuuttia leivän voitelun ohjeistamiseen. Hän istuu puutarhassaan ja voitelee ensin paahtimesta suoraan tullen leivän kertaalleen niin, että voi sulaa. Seuraavaksi hän ilmoittaa, että “tarvitaan hieman lisää voita” ja iskee leipäviipaleelle enemmän rasvaa kuin leivässä on jauhoja. Hän katsoo lempeän rakastavasti leipää selittäessään, kuinka toinen voikerros jää kultaisiksi tilkuiksi. Sitten kuin terveyspuolustuksena hän sanoo, että voi on suolaamatonta niin kuin hänellä aina. Mutta ei huolta! Paahtoleipä viimeistellään merisuolalla. Et voilà — valmiina on ”Platonin idea paahtoleivästä.”

Huom.: Nigellalla on myös leipäresepti voin seuraksi.

Perinteinen ja sosiaalinen media räjähtivät. BBC:n aamuradiojuontaja Zoe Ball pyysi mielipiteitä ja kun vastauksia tulvi sisään, hän päätyi kysymään: ”Mitä olet käynnistänyt, Nigella Lawson?” Ballin tomittajakollega kertoi laittavansa paahtoleipänsä jäähtymään telineeseen ja voitelevansa ne sitten kylmällä voilla. Monet kuulijat olivat myös kylmän paahtoleivän puolella: yhden mielestä kylmä paahtoleipä muistuttaa hotelliaamupaloista — mutta voin päälle pitää lisätä marmeladia.

Paahtoleipä oli kuuma aihe aamuradiossa.

The Guardianin toimittaja päätyi kokeilemaan Nigellan kaksinkertaista voitelua ja kääntyi tämän seuraajaksi: ”Siinä yhdistyy parhaat puolet molemmista, kuuma ja kylmä. [–] Kaksinkertainen voi on tullut jäädäkseen”

The Timesin kolumnisteista ainakin kaksi omisti palstatilaa asialle: toinen kehui rakastavansa voita vielä enemmän kuin Nigella, kun taas toinen pohti suolattomaan ja suolattuun voihin liittyviä muistojaan.

Edes Sanna Marinin bleiseri ilman aluspaitaa ei saanut yhtä paljon uutisarvoa Suomessa kuin paahtoleipä Britanniassa.

Kansallisen kriisin ymmärtää, koska paahtoleipä on syvällä brittiläisessä ruokakulttuurissa. Paahtoleipä on brittien toisiksi suosituin aamupala (kananmunat voittavat vertailun — millainenkohan kohu syntyy, jos Nigella puuttuu niiden keittämiseen?). Pavut paahtoleivällä nousee kahdeksanneksi suosituimmaksi kaikista brittiruoista jättäen jälkeensä muun muassa paahtopaistin ja kanakeiton. Voi on kuitenkin kansakunnan ykkösvalinta paahtoleivän päällysteeksi: 73 prosenttia suosii sitä — margariinia käyttää vain 30 prosenttia.

Nigella sai osakseen myös ikuista kiitollisuutta.

Paahtoleipärakkaudella on ollut aikaa juurtua. Mrs Beeton’s Book of Household Management -keittokirja oli bestseller viktoriaanisella aikakaudella. Yksi sen resepteistä on paahtoleipävoileipä eli paahtoleipäviipale ei-paahdetun leivän välissä höystettynä voilla (tietenkin), suolalla ja pippurilla. Vuonna 2011 The Royal Society of Chemistry julisti sen halvimmaksi mahdolliseksi ruoka-annokseksi. Yksi työntekijöistä oli hyvin vakuuttunut: ”Opiskelija-aikoinani pidin Tescon yhdeksän pennin nuudeleita säästäväisyyden huippuna — mutta paahtoleipävoileipä on maukkaampi ja nopeampi, siinä on enemmän kaloreita ja se maksee vain 7.5 penniä.”

Brexit-neuvottelijoilla tiedoksi, ratkaisu on tässä. Kuka tarvitsee kauppasopimusta, kun voimme elää paahtoleivällä?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s